2025/4/Saturday |

1404/1/30 16:0

SHAKHES EXCHANGE

با مجوز رسمی از بانک مرکزی

شرکت تضامنی پیام سلیمانی و شریک



اخبار

1398/3/4 12:22 ارز نیمایی حذف نمی‌شود/ فعالیت بازار متشکل ارزی در مرحله پایلوت قرار دارد کد خبر : 5082
1398/3/4 10:54 پیش ثبت نام بازار متشکل ارزی آغاز شد کد خبر : 5080
ارسال مدارک مورد نیاز جهت پیش ثبت نام و ورود به بازار متشکل ارزی توسط کانون صرافان از امروز آغاز شد.

کانون صرفان از آغاز پیش ثبت نام جهت ورود به بازار متشکل ارزی خبر داد و از متقاضیان درخواست کرد تا مدارک مورد نیاز را ارسال کنند؛ این بازار به صورت یک شرکت خصوصی و متشکل از کانون صرافان، کانون بانک‌های دولتی، کانون بانک‌های خصوصی و فرابورس و با نظارت بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد و این بانک با رصد فعالیت‌ها در صورت لزوم برای ایجاد تعادل در بازار دخالت می‌کند و نظارت بانک مرکزی بر این بازار به صورت سیستماتیک و غیر مستقیم خواهد بود. مدل کلی بازار به نحوی طراحی شده است که در فاز اول، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راه اندازی و سایر روش‌های معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش می‌یابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکیل خود انتظام انجام شده و بر اساس دستور العمل‌های مصوب بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد. نرخ‌گذاری در این بازار به این صورت انجام می شود که سیستم، پیشنهادهای عرضه از سوی فروشندگان را از پایین‌ترین قیمت به بالاترین و پیشنهادهای خرید را از بالاترین قیمت به پایین‌ترین می‌چیند سپس مظنه‌ها توسط سیستم به یکدیگر مرتبط و با اولین معامله، قیمت ابتدای روز کشف خواهد شد. این روند معاملاتی دقیقا مشابه سایر معاملات بورسی انجام خواهد شد. بر اساس اطلاعات موجود، در ابتدا معاملات ۲ یا سه نوع ارز اصلی (دلار، یورو و درهم) آغاز شود، اما به تدریج به سایر ارزها تسری یابد. زمان معاملات این بازار از ساعت ۱۰ صبح آغاز شده و تا پایان ساعت کاری بانک‌ها ادامه می یابد. قرار است که در پایان ساعت معاملات، کار تسویه انجام شود و بدین ترتیب تسویه معاملات به روز آینده موکول نخواهد شد. لازم به ذکر است که هم اکنون برای تعیین نرخ ارز بیشتر توجهات به سوی دبی امارات و سلیمانیه عراق است بطوری که این بازارها نقش اصلی را در تعیین قیمت دلار و سایر ارزها دارند اما با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی نرخ تعیین در ابتدای معاملات این بازار به عنوان نرخ مرجع منتشر می‌شود که قادر خواهد بود به تدریج بازارهای رقیب که خارج از کشور قرار دادند را به حاشیه براند.
1398/3/4 10:28 بازار جهانی الماس راکد شد کد خبر : 5079
فروش الماس شرکت دوبیرز اخیراً به پایین‌ترین میزان از سال ۲۰۱۷ افت کرده که نشان دهنده مشکلاتی است که این صنعت جهانی را گرفتار خود کرده است.

این شرکت تنها ۴۱۵ میلیون دلار الماس در چهارمین فروش سال فروخت که ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت. اگرچه بازار الماس در این وقت از سال آرام است مجموع فروش از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون نسبت به سال‌های پیش ضعیف‌تر بوده است. معدن کاران الماس به خصوص تولیدکنندگان سنگ‌های ارزان‌تر و کوچک‌تر در صنعت الماس برای فروش به زحمت افتاده‌اند. دسامبر گذشته برخی از مشتریان گروه ریوتینتو حاضر نشدند سنگ‌های ارزان‌تر را خریداری کنند و شرکت دوبیرز هم مجبور شد قیمت‌ها را در اواخر سال کاهش دهد و امتیازاتی را به خریداران عرضه کند. با این حال دوبیرز امسال قیمت‌ها را نسبتاً ثابت نگه داشته است. این امر باعث شده مشتریان حاضر نشوند همه سنگ‌هایی را که پیش از این قرار بود خریداری کنند، بخرند زیرا در قیمت‌های فعلی به سختی سود می‌کنند. کمبود فاینانس، سقوط ارزش روپیه و راکد ماندن تقاضای نهایی، سودآوری مشتریان دوبیرز را دشوار کرده است. بروس کلیور، مدیر اجرایی شرکت دوبیرز در این باره گفت: همزمان با نزدیک شدن به ایامی که کارخانه‌های هندی برای تعطیلات سنتی موقتاً دست از فعالیت می‌کشند، فروش الماس خام با توجه به ابهامات اقتصاد کلان، کمتر شده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، شرکت دوبیرز الماس‌ها را در ۱۰ فروش در سال در بوتسوانا به گروه منتخبی از مشتریان می‌فروشد. خریداران تعداد و نوع الماس‌هایی که می‌خواهند را مشخص می‌کنند و سپس خرید با قیمتی که از سوی دوبیرز مشخص می‌شود انجام می‌گیرد.
1398/3/2 10:37 ریزش مجدد لیر ترکیه کد خبر : 5077
پس از تصمیمات جدید ارزی بانک مرکزی ترکیه، ارزش لیر بازهم کاهش یافت.

به گزارش اهوال، بانک مرکزی ترکیه در دستورالعمل جدیدی از بانک‌های این کشور خواست تا اجرای برخی از قراردادهای خرید ارز خود را به تعویق بیاندازند. این تصمیم که موجب افزایش نگرانی‌ها از تشدید کنترل مقام پولی ترکیه بر سرمایه شد، ارزش لیر در برابر بسیاری از همتایانش را کاهشی کرد. در معاملات امروز صرافی‌های استانبول هر دلار با ۰.۸ درصد افزایش به ازای ۶.۰۶ لیر مبادله شد تا زیان لیر در برابر دلار از ابتدای امسال تاکنون به بیش از ۱۳ درصد برسد. هم چنین هر یورو به ازای ۶.۷۶۹۳ لیر و هر پوند به ازای ۷.۷۱۲۸ لیر مبادله شد. طبق دستورالعمل جدید بانک مرکزی ترکیه، بانک‌ها باید قراردادهای خرید ارز به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار دلار در روز را موقتاً به حال تعلیق درآورند. این بخش نامه تازه‌ترین تلاش مقامات ترک برای جلوگیری از ریزش بیشتر لیر محسوب می‌شود که اکنون بیش از ۴۰ درصد ارزش خود در برابر دلار در مقایسه با سال قبل را از دست داده است. چارلز رابرتسون، کارشناس مسائل اقتصاد جهانی در مؤسسه "رنسانس کپیتال" در توئیتی نوشت: دستورالعمل جدید احتمالاً به افزایش تقاضا برای خرید ارز منجر خواهد شد چرا که خریداران این احتمال را می‌دهند که محدودیت زمانی از یک روز به یک هفته یا یک ماه افزایش پیدا کند. در برابر سایر ارزهای مهم هر دلار استرالیا به ازای ۴.۱۷۴۱ لیر، هر دلار کانادا به ازای ۴.۵۲۵۴ لیر و هر فرانک سوئیس به ازای ۵.۹۹۶۹ لیر مبادله شدند. سرمایه گذاران در ترکیه خواهان خروج دولت از سیستم کنترل ارزی بازار و انجام اصلاحات ساختاری در نظام ارزی و بانکی این کشور به ویژه در خصوص مشکل وام‌های معوق و ترازنامه‌ها هستند. بحران ارزی ترکیه باعث شده است تا بسیاری از شرکت‌های بزرگ و بانک‌های این کشور برای بازپرداخت بدهی‌های خارجی خود با مشکلات جدی مواجه شوند.
1398/3/2 10:32 اختصاص بیش از ۱۵۰میلیارد به شرکت واردکننده خوراک دام کد خبر : 5076
در لیست دریافت کنندگان ارز دولتی "شرکت آرین رشد افزا" به عنوان واردکننده خوراک دام و طیور، مبلغی بیش از ۱۵۰میلیارد تومان ارز دولتی گرفته است.

در لیست منتشر شده بانک مرکزی، 196 ردیف از ارز دولتی به یک شرکت با نام "آرین رشد افزا" اختصاص دارد. بر این اساس، شرکت مذکور از فروردین ماه سال گذشته تا اردیبهشت سال جاری به تفکیک به میزان 166845069.6 یوان چین معادل (103.944.478.360 تومان) و 7592475.06 یورو (معادل 35.684.632.782 تومان) ارز دولتی دریافت کرده است. همچنین این شرکت به میزان 2423860000 وون کره جنوبی (معادل 8.742.863.020 تومان) و به مبلغ 15299924.93 لیر ترکیه (معادل 10.771.147.150 تومان) و در مجموع 159.143.121.312 تومان یارانه دولتی گرفته است. طبق این گزارش، ضرورت دارد تا دریافت‌کنندگان ارز دولتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به محل هزینه‌کرد این ارز شفاف‌سازی کنند.
1398/2/31 17:8 اقدامات حاکمیتی ایجاد بازار متشکل ارز انجام شده است/ اجرای حذف صفر از پول ملی در مسیر کارشناسی کد خبر : 5075
وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد که تمام اقدامات حاکمیتی لازم برای ایجاد بازار متشکل معاملات ارز انجام شده است.

فرهاد دژپسند در حاشیه جلسه شورای گفت و گو در جمع خبرنگاران درباره عدم راه اندازی بازار متشکل معاملات ارزی، اظهار داشت: همان طور که رییس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرد، تمام اقدامات حقوقی و مقرراتی و اقداماتی که باید توسط حاکمیت انجام می شد، در این رابطه انجام شده است و کارهای دیگر مسائل شرکتی است که آن هم در حال انجام است. وی افزود: موضوعی که بنده اعلام کرده بودم، تحقق پیدا کرده است. اجرای حذف صفر از پول ملی در مسیرکارشناسی وزیر اقتصاد درباره زمان اجرای حذف صفر از پول ملی نیز گفت: این پیشنهاد در مسیر کارشناسی است و دولت درباره آن تصمیم خواهد گرفت. دژپسند ادامه داد: موضوع فقط حذف صفر نیست بلکه الزاماتی دارد و باید پیش بینی‌های لازم و جزییات ساختاری به تصویر کشیده شود تا بعدها مسائل حقوقی و قضایی مطرح نشود. وی همچنین از اصلاح قانون مالیات مستقیم خبر داد و افزود: حتما باید به گونه ای رفتار کنیم تا انگیزه‌های منفی ایجاد نشود. وزیر اقتصاد اظهار داشت: ما فعالیت‌های اختلالزای فراوانی داریم که به واسطه آنها جاذبه‌های منفی ایجاد می‌شود و منابع را به سمت خود می برد. باید با وضع مالیات موثر مانع از این موضوع شویم. وی همچنین درباره اختلاف آمار بازگشت ارز صادراتی وزارت اقتصاد با بانک مرکزی نیز گفت: آمارها به زمان اعلام آن بستگی دارد و اختلافی نیست. دژپسند توضیح داد شاید آمار امروز بازگشت ارز صادراتی با دیروز متفاوت باشد. صادرکنندگان واقعا تصمیمات درستی گرفته‌اند تا ارز صادراتی خود را بازگردانند و هر روز یک عدد متفاوت در این زمینه داریم.
1398/2/28 10:33 قیمت جهانی نقره ۸درصد گران می‌شود کد خبر : 5073
بانک بین‌المللی امریکا مریل لینچ با وجود عملکرد مأیوس کننده‌ای که قیمت نقره در چند سال اخیر داشته است، همچنان خوش‌بینی خود به این فلز ارزشمند را حفظ کرده و انتظار دارد این فلز گرانبها سال ۲۰۱۹ را با ۸ درصد رشد قیمت به پایان ببرد.

تحلیلگران کالای بانک امریکا مریللینچ اظهار کردند که انتظار دارند قیمت نقره در محدوده ۱۵ دلار در هر اونس تثبیت شود و تا پایان سال میلادی جاری به ۱۵.۹۰ دلار افزایش پیدا کند که به منزله رشد ۸ درصدی از سطح فعلی قیمت است. بهای معاملات نقره برای تحویل در ژوئیه آخرین بار ۱۴.۷۷۵ دلار معامله شد که ۰.۱ درصد افت روزانه داشت. این پیش‌بینی در شرایطی مطرح شده که نسبت قیمت طلا به نقره به بالاترین حد در چند دهه اخیر صعود کرده است. این نسبت نشان می‌دهد با چند اونس نقره می‌توان یک اونس طلا خریداری کرد. افزایش این رقم به معنای عملکرد ضعیف نقره است. میانگین نسبت قیمت طلا به نقره معمولاً ۶۰ است. با این حال تحلیلگران بانک امریکا مریل لینچ به دلیل افت عرضه معدنی و ثابت ماندن تقاضای سرمایه گذاری، نسبت به رشد قیمت نقره خوش بین مانده‌اند. این تحلیلگران خاطرنشان کرده‌اند که معاملات صندوقهای سرمایه‌گذاری تحت پشتوانه نقره نشان می‌دهد که بازار این فلز ارزشمند قوی مانده و با وجود اینکه نقره عملکرد چندان درخشانی نداشته اما سرمایه‌گذاران تمایلی برای فروش دارایی‌های نقره خود ندارند. در حالی که تقاضای سرمایه‌گذاری برای نقره ثابت مانده است اما امریکا مریل لینچ انتظار دارد تقاضای صنعتی برای نقره که حدود نیمی از بازار این فلز را تشکیل می‌دهد با موانعی روبرو شود. در آمریکا فروش ضعیف‌تر خودرو که از ابتدای امسال تاکنون ۳.۹ درصد کاهش داشته است تقاضای صنعتی برای نقره در آمریکای شمالی را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد. با این حال تحلیلگران بر این باورند که روند مذکور موقتی خواهد بود. بر اساس گزارش کیتکو نیوز، در آسیا نیز رشد کمتر صنعت الکترونیک ژاپن، دورنمای تقاضای جهانی برای نقره را محدود می‌کند. عرضه داخلی رو به رشد و افت تولید و تقاضای سرمایه‌گذار برای نقره در چین نیز پتانسیل رشد جهانی قیمت این فلز را محدود می‌کند.
1398/2/28 10:1 هما چقدر ارز دولتی گرفت؟ کد خبر : 5072
هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) از فروردین سال ۹۷ تا اوایل اردیبهشت امسال در چهار مرحله ارز دولتی دریافت کرده است.

بر اساس آمار فهرست دریافت کنندگان ارز نیمایی و دولتی بانک مرکزی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی فروردین سال گذشته تا 11 اردیبهشت ماه امسال در چهار مرحله ارز دولتی دریافت کرده است. ایرلاین ملی در یک مرحله 1.5 میلیون درهم امارات ارز دولتی دریافت کرده، به عبارت دیگر حدود 6 میلیارد تومان. ایران ایر در دو مرحله دیگر نیز به ترتیب 278 هزار و 512 یورو و 499 هزار و 998 یورو ارز دولتی دریافت کرده که جمع این دو عدد 778 هزار و 510 یورو معادل حدود 13 میلیارد تومان است. این شرکت همچنین 5 میلیون و 918 هزار و 827 روبل جدید روسیه به نرخ ارز دولتی دریافت کرده است. مطابق لیست بانک مرکزی هواپیمایی زاگرس نیز در بازه زمانی فروردین 97 تا 11 اریبهشت ماه امسال در 12 مرحله بالغ 6 میلیون و 996 هزار و 22 یورو ارز دولتی دریافت کرده است. بر این اساس هواپیمایی زاگرس در مرحله اول 950 هزار یورو، مرحله دوم 955 هزار یورو، در مرحله سوم 150 هزار یورو، مرحله چهارم 50 هزار یورو، مرحله پنجم، ششم، هفتم، هشتم، نهم و دهم به ترتیب 300 هزار، 300 هزار،80 هزار، یک میلیون، 685 هزار یورو و 980 هزار یورور ارز با نرخ دلوتی دریافت کرده است. این ایرلاین در مراحل یازدهم و دوازدهم نیز به ترتیب 546 هزار و 22 یورو و یک میلیون یورور ارز دولتی و در مجموع حدود 116 میلیارد تومان ارز دولتی دریافت کرده است.
1398/2/25 13:49 ترکیب ارزهای پرداختی به چه نحوی است؟/ جدول ترکیبی ارزهای دولتی پرداختی کد خبر : 5071
بررسی‌های آماری حکایت از آن دارد که تاکنون ۳۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی از فروردین ۹۷ تا اردیبهشت ۹۸ به ۹۰۹۰ شخص حقیقی و حقوقی پرداخت شده است.

پرونده پرداخت دلارهای ۴۲۰۰ تومانی همچنان باز است و آن گونه که آمار می‌گویند طی بازه زمانی فروردین ۹۷ تا اردیبهشت ۹۸ به ۹۰۹۰ شخص حقیقی و حقوقی دلار ۴۲۰۰ تومانی در قالب ۱۳ نوع ارز پرداخت شده که مجموع ارزش آن حدود ۳۰ میلیارد دلار بوده است. آمار نشان می‌دهد بیشترین ارز دریافتی مربوط به یورو به ارزش دلاری حدود ۱۵ میلیارد دلار بوده که بیش از نیمی از مجموع ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت شده طی این دوره را تشکیل می‌دهد، ضمن اینکه بالاترین سهم از این مبلغ به یک شرکت خودروسازی پرداخت شده است. آن گونه که گزارش رسمی اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد پس از یورو، یوان چین بیشترین ارزش دلاری ارزهای دریافتی معادل ۶.۵ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده که باز هم آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد بخش نسبتاً قابل توجهی از این مبلغ به شرکت‌های خودروسازی پرداخت شده است. بر اساس آمار، دلارهای ۴۲۰۰ تومانی اعطایی در قالب حدود ۷ میلیون دلار تنها به یک مؤسسه خیریه پرداخت شده که به هر حال باید نسبت به آن شفاف سازی شود. این در شرایطی است که ۴۵ میلیون دلار از مجموع ارزهای ۴۲۰۰ تومانی پرداخت شده در قالب دینار عراق بوده است. ۲۰ شرکتی که بیشترین میزان ارز ۴۲۰۰ تومانی را طی بازه اول فروردین ۹۷ تا ۱۱ اردیبهشت ۹۷ دریافت کرده‌اند، کاملاً مشخص بوده و در میان آنها اسامی شرکت‌های دولتی و غیردولتی و البته همچون همیشه خودروسازان به چشم می‌خورد. این گزارش همچنین یادآور شده است که ۲۵.۴ درصد از ارزش دلارهای پرداخت شده طی مدت مذکور به ۲۰ شرکت اعطا شده که شرکت‌های مجتمع کشت و صنعت و روغن نباتی ماهیدشت کرمانشاه، مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران و آوا تجارت صبا با سهم به ترتیب ۳.۳ درصد، ۲.۴ درصد و ۲.۲ درصد بیشترین سهم را داشته‌اند. بررسی‌ها در مورد وضعیت دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی از فروردین ۹۷ تا اردیبهشت ۹۸ نشان می‌دهد ۶۰۵۰ نفر شخص حقیقی و حقوقی یورو، ۴۴۷۸ نفر یوان چین، ۱۳۸۴ نفر روپیه هند، ۱۰۳۳ نفر لیر ترکیه، ۴۴۶ نفر روبل روسیه، ۱۱۹۴ نفر وون کره جنوبی، ۴۸۵ نفر ین ژاپن، ۱۴ شخص حقوقی فرانک سوئیس، ۹ شخص حقوقی ریال عمان، ۱۰ شخص حقوقی دینار عراق، ۷ شخص حقوقی درهم امارات، یک شخص حقوقی دلار آمریکا و یک شخص حقوقی دیگر کرون دانمارک دریافت کرده‌اند که مجموع ارزش دلاری آن ۲۹ میلیارد و ۷۲۸ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۵۷۹ دلار بوده است.
1398/2/25 9:56 آخرین قیمت ارز مسافرتی کد خبر : 5070
شعب منتخب بانکی امروز قیمت ارز مسافرتی را بدون کارمزد ۱۷ هزار و ۲۳ تومان اعلام کرده‌اند.

شعب منتخب بانک های ملی، تجارت، ملت، سامان و پارسیان که مسئولیت فروش ارز مسافرتی به مردم را برعهده دارند، روزانه بعد از دریافت قیمت ارز از سوی بانک مرکزی توزیع ارز به مسافران را آغاز می کنند. قیمت فروش ارز مسافرتی روزانه بعد از ساعت 11 صبح به شعب منتخب اعلام و بعد از آن فروش ارز مسافرتی در بانک های عامل آغاز می شود. گفتنی است، تجربه هفته های اخیر نشان داده که فروش ارز مسافرتی در شعب محدود است و روزانه این شعب به تعداد مشخصی از مسافران می توانند ارز بفروشند. شعب منتخب فروشنده ارز مسافرتی در نظام بانکی فروش ارز مسافرتی را طبق روال روزهای قبل، بعد از ساعت 11 آغاز کرده و به مسافران یورو را با قیمت 17 هزار و 23 تومان و 5 ریال می فروشند که با احتساب کارمزد 7 در هزار به رقمی حدود 17 هزار و 50 تومان می رسد. قیمت ارز مسافرتی نسبت به روز کاری قبل افزایش یافته است. گفتنی است، قیمت ارز مسافرتی از نرخ خرید و فروش یورو در صرافی های بانکی بالاتر است؛ در صرافی ملی امروز قیمت فروش یورو 16 هزار و 850 تومان و قیمت خرید این ارز 16 هزار و 750 تومان اعلام شده است. مسافران خارج از کشوری که اسناد و مدارک خواسته شده را به شعب بانک های عامل ارائه کنند می توانند برای کشورهای همسایه و مشترک‌المنافع حداکثر 500 یورو و برای سایر کشورها تا 1000 یورو خریداری کنند. براساس سیاست بانک مرکزی که از روز 18 شهریورماه سال 97 آغاز شده، ارز پرداختی به مسافران یورو است و دلار به متقاضیان پرداخت نمی‌شود. طبق بخشنامه بانک مرکزی تامین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) از طریق بانک‌های‌ ملی ایران، ملت، سامان، تجارت و پارسیان به نرخ بازار بلامانع است. بر این اساس بانک ها مجازند از محل ارزهای خریداری‌ شده و با تامین اسکناس از محل منابع خود، نسبت به فروش و پرداخت ارز مسافرتی به نرخ بازار در سطح شعب داخل شهر با اخذ مدارک مثبته از قبیل گذرنامه‌ معتبر، بلیط‌ مسافرت هوایی، ویزای کشور مقصدـ‌ در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند اقدام کنند. همچنین لازم است مدارک مزبور به منظور نظارت بازرسان بانک در سوابق نگهداری شود و اخذ تعهد کتبی از متقاضی مبنی بر خرید ارز صرفاً از یک منبع اعم از بانک و یا صرافی مجاز معتبر الزامی است.
1398/2/24 15:58 ۱۰۰۰۰شرکت، ارز دولتی گرفتند! کد خبر : 5068
در طول یک سال گذشته حدود ۱۰ هزار شرکت، ارز دولتی (۴۲۰۰ تومانی) دریافت کرده‌اند؛ ارزی که مشخص نیست تا چه اندازه برای واردات کالاهای اساسی و هدف مصرف شده است؟

در ابتدای سال گذشته دولت تصمیم گرفت که ارز ۴۲۰۰ تومانی یا همان دولتی را برای واردات همه کالاها اختصاص دهد تا بتواند قیمت‌ها را در بازار کنترل کرده و از افزایش ناگهانی نرخ تورم جلوگیری کند. این تصمیم در پی خروج آمریکا از برجام و افزایش قیمت ارز اتخاذ شد تا بتواند تأثیر این افزایش را بر قیمت کالاهای موردنیاز مردم کم کند. این اقدام دولت پس از مدتی با مخالفت برخی نمایندگان مجلس و بسیاری از اقتصاددانان مواجه شد و دولت نیز تصمیم خود را تغییر داد و ارز ۴۲۰۰ تومانی را صرفاً به کالاهای اساسی محدود کرد. این در حالی است که روند رشد قیمت کالاها در سال گذشته حاکی از آن بود که دولت نتوانسته حتی با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات هم قیمت‌ها را ثابت نگه دارد و این موضوع در نهایت به افزایش دو تا سه برابری قیمت بسیاری از کالاها منجر شد. همین امر سبب شد که انتقادات زیادی درخصوص چرایی اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات و شائبه ایجاد رانت دولتی برای افرادی که این ارز را دریافت کرده‌اند، پیش آید. پس از مدتی دولت برای انتشار فهرست دریافت‌کنندگان ارز دولتی تحت فشار قرار گرفت که این فهرست در چند مرحله از سوی نهادهای متولی از جمله بانک مرکزی و وزارت صنعت‌، معدن و تجارت منتشر شد. بانک مرکزی کماکان آمار دریافت کنندگان ارز دولتی را اعلام می‌کند که بر اساس این فهرست مشخص شده که در بازه زمانی فروردین ۱۳۹۷ تا ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ حدود ۱۰ هزار شرکت ارز دولتی دریافت کرده‌اند. در شرایطی که کشور در حساس‌ترین وضعیت اقتصادی خود قرار گرفته و ادامه تحریم‌ها و اقدامات ظالمانه آمریکا ممکن است سبب بحران ارز در کشور شود، برنامه‌ریزی و سنجش درست شرکت‌های متقاضی باید مهم‌ترین اولویت بانک مرکزی برای اختصاص ارز باشد. اینکه در طول یک سال گذشته ۱۰ هزار شرکت ارز دولتی دریافت کرده‌اند، ممکن است موضوع مشکل‌داری نباشد، اما نکته مهم اینجاست که با وجود دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط این ۱۰ هزار شرکت چرا قیمت‌ها کنترل نشد و با همان روند افزایش قیمت دلار افزایش یافت؟ اخباری از جمله واردات غذای حیوانات با ارز دولتی، واردات کالاها با ارز دولتی و فروش آن با نرخ آزاد، واردات اقلامی دیگر غیر از آن‌چه به بانک مرکزی اعلام شده و مواردی از این قبیل مشکلاتی است که در طول یک سال گذشته سبب شده علاوه بر افزایش بی‌اعتمادی مردم به سیاست‌های دولت، تنگناهای اقتصادی را دوچندان کند. طبیعتاً انتظار می‌رود نهادهای نظارتی بر فروش کالاهایی که با ارز دولتی به ایران وارد شده‌اند، نظارت بیشتری داشته باشند تا با قیمت‌های نجومی به مردم فروخته نشود. از سوی دیگر بانک مرکزی در این شرایط باید بیش از پیش پاسخگو باشد که چطور ارز دولتی را برای واردات کالاهایی که چندان مورد نیاز نیست و جزو کالاهای لوکس به شمار می‌رود، تأیید و تأمین کرده است؟
1398/2/23 11:53 قیمت اونس جهانی کاهش یافت کد خبر : 5067
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تأثیر تنشهای تجاری میان آمریکا و چین و ابهام پیرامون توافق این دو کشور کاهش پیدا کرد.

هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۲ درصد کاهش یافت و به ۱۲۸۳.۴۶ دلار رسید. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با ۰.۲ درصد کاهش، ۱۲۸۴.۴۰ دلار معامله شد. به گفته نیکولاس فراپل، مدیرکل جهانی شرکت "ای بی سی بولیون"، قیمت طلا به یوان از اوایل ماه مه به شدت افزایش پیدا کرده و این مسئله به تقاضای خرید چینی‌ها لطمه زده است. جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان روز جمعه با اقدام آمریکا به افزایش تعرفه‌ها روی واردات ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی بار دیگر تشدید شد. ترامپ اعلام کرد که پکن با عقب نشینی از تعهدات اولیه خود، خلف وعده کرده است. چین نیز بدون توضیح وعده داد تلافی خواهد کرد. به نظر می‌رسد آمریکا و چین در مذاکرات تجاری به بن بست رسیده‌اند. واشنگتن خواستار قول چین برای انجام تغییرات اساسی در قانون این کشور شده و پکن اعلام کرده است توافقی که به ضرر منافعش باشد را نمی‌پذیرد. ارزش معاملات یوان در بازارهای خارجی به پایین‌ترین حد خود در بیش از چهار ماه گذشته رسید و این ارز ۶.۸۹۶ در برابر هر دلار معامله شد. ضعیف شدن ارزش یوان، خرید طلا به این ارز در چین را گران‌تر می‌کند. به گفته هووی لی، اقتصاددان بانک OCBC، بازارها همچنان در خوش بینی به سر می‌برند اما این خوش بینی به تدریج رنگ خواهد باخت. انتظار می‌رود تقاضا برای طلا در هفته‌های آینده تقویت شود. بر اساس گزارش رویترز، در حالی که انتظار می‌رفت طلا از ریسک گریزی سرمایه گذاران تقویت شود، قیمت این فلز در هفته گذشته با وجود افت بازارهای جهانی تنها حدود ۱۵ دلار نوسان داشت. به گفته تحلیلگران، طلا در سطح ۱۲۹۰ دلار با مقاومت روبروست و خرید معامله گرانی که نمودارهای فنی را دنبال می‌کنند محدود کرده است. ذخایر طلای "اس پی دی آر گلد تراست" که بزرگترین صندوق سرمایه گذاری تحت پشتوانه طلا در جهان است، روز جمعه ۰.۹ درصد کاهش یافت. در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری ۰.۳ درصد کاهش یافت و به ۱۴.۷۰ دلار رسید. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با یک درصد کاهش، ۸۵۲.۵۰ دلار معامله شد. هر اونس پالادیم برای تحویل فوری ۱.۶ درصد سقوط کرد و در ۱۳۳۵.۲۱ دلار ایستاد.
1398/2/22 10:49 اشتباه عجیب روی اسکناس جدید استرالیا +عکس کد خبر : 5065
تازه‌ترین اسکناس ۵۰ دلاری در استرالیا شامل اشتباهی تایپی در متن نوشته شده برآن است که گفته شده تا حدی مایه خجالت است.

بانک مرکزی استرالیا کلمه "مسئولیت" را بر روی میلیون‌ها اسکناس جدید زرد رنگ اشتباه تایپ کرده است. این بانک این اشتباه تایپی را امروز تایید کرد و گفت که در چاپ این اسکنا‌س‌ها در آینده این اشتباه را تصحیح می‌کند. اما در حال حاضر حدود ۴۶ میلیون از این اسکناس‌های جدید در سراسر کشور در گردش مالی است. به گزارش بی بی سی، بر روی این اسکناس چهره ادیت کووان، اولین زن عضو پارلمان استرالیا قرار دارد. در پشت تصویرش نقل قولی از او آمده که در واقع اولین نطقش در پارلمان است. او در نطقش گفته بود: "این مسئولیت بزرگی است که تنها زن در پارلمان هستم و می‌خواهم تاکید کنم که ضرورت دارد زنان دیگری هم اینجا باشند." این اشتباه تایپی در متنی که در کنار شانه ادیت کووان چاپ شده، دیده می‌شود این جمله با حروف بسیار ریز چندین بار بر روی این اسکناس چاپ شده، اما هر بار کلمه "مسئولیت" اشتباه چاپ شده است. گفته شده که بیشتر از شش ماه طول ‌کشید که یک نفر بتواند با یک ذره‌بین پی به این اشتباه تایپی ببرد. در سمت دیگر این اسکناس ۵۰ دلاری تصویر دیوید یونایپون، نویسنده برجسته بومی قرار دارد. این اسکناس جدید اواخر سال گذشته چاپ و روانه بازار شد.
1398/2/22 10:1 ارز صادراتی موسسات گردشگری کجا می‌رود؟ کد خبر : 5064
نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات فعالان اقتصادی که با گمرکات سروکار ندارند مثل موسسات گردشگری مشخص نیست.

بررسی بخشنامه 12 بندی اردیبشهت 97 بانک مرکزی نشان میدهد، ردی از نحوه بازگشت ارز صادرکنندگان خاص مثل موسسات گردشگری وجود ندارد. نکته جالب توجه اینکه این بخشنامه و سایر بخشنامه های دولت برای مشخص کردن نحوه بازگشت ارز صادراتی تقریبا وضعیت صادرکنندگانی که با گمرکات کشور سروکار دارند را تعیین تکلیف کرده است اما برای موارد خاص از جمله ارز حاصل از گردشگری ظاهرا ضوابط مربوطه شفاف نشده است. بر اساس بخشنامه‌های بانک مرکزی، درخصوص صادرکنندگانی که کالای آنها از گمرکات خارج شده، مدت زمان بازگشت ارز صادراتی، شرایط پیمان سپاری ارزی، نحوه تهاتر کوتاژهای صادراتی، میزان معافیت در نظر گرفته شده برای تزریق ارز به بازار ثانویه سامانه نیما و سنا مشخص شده است. این درحالی است که برای سایر صادرکنندگان ظاهرا وضعیت شفافی وجود ندارد. گفتنی است، این نوع ارز حاصل از صادرات به بخشی از صادرات خدمات کشور مربوط می‌شود که ظاهرا با کاهش ارزش پول ملی، ارز آوری قابل توجهی نیز در این حوزه ایجاد شده است. سال قبل حدود 1300 میلیارد تومان مشوق صادراتی برای کل صادرات غیرنفتی در نظر گرفته شده که از این میزان 400 میلیارد تومان به حوزه خدمات فنی و مهندسی اختصاص دارد. همچنین در نیمه اول سال 97 500 میلیون دلار صادرات خدمات درکشور صورت گرفته است. بر اساس رتبه‌بندی سازمان مدیریت صنعتی و اطلاعات انجمن‌ها و اتحادیه‌ها ظرفیت 30 میلیارد دلار در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی پیش‌بینی شده است. تمرکز برروی شرکتهای گردشگری ورودی (incoming) و گردشگرهای ورودی از مناطق دورتر مثل اروپا و آسیای شرقی که معمولا در قالب تورهای بلندمدت 2 هفته ای به کشور می‌آیند میتواند به شفافیت در حوزه درآمد ارزی این حوزه کمک کند. ظاهرا هزینه میانگین هر تور گردشگری به صورت حدودی بین 1000تا 2000 یورو می‌باشد.
1398/2/22 9:46 دلار به نرخ واقعی برمی‌گردد؟ کد خبر : 5063
بازار متشکل ارزی در هفته جاری فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و قرار است فعالیت این بازار به ساماندهی خرید و فروش ارز و کشف نرخ واقعی بر اساس عرضه و تقاضا منجر شود و این امید وجود دارد که دلار نیز به قیمت واقعی خود نزدیک شود.

وعده ایجاد بازار متشکل ارزی از سال گذشته داده شد و در ابتدا بسیاری بر این باور بودند که بانک مرکزی این بازار را برای در دست گرفتن قدرت تعیین نرخ ایجاد می‌کند و برخی نیز از انتظارات بسیاری زیادی از این بازار داشتند، اما جزئیاتی که از نحوه فعالیت این بازار اعلام شد، نشان داد که بازار متشکل ارزی صرفاً به دنبال ساماندهی بازار ارز است. این بازار قرار است برای خرید و فروش ارز بین بازیگران اصلی بازار ارز یعنی بانک‌ها و صرافی‌ها ایجاد شود و بر اساس آخرین خبرها درباره این بازار، بانک‌ها و صرافی‌ها مانند شرکت‌های کارگزاری بورس برای خرید و فروش ارز، کد کارگزاری دریافت می‌کنند که این موضوع منوط به تشکیل پرونده و ارائه اطلاعات و مدارک مورد نیازی است که بانک مرکزی به آن‌ها اعلام کرده است. یکی از مهم‌ترین نقش‌هایی که این بازار قرار است در نظام ارزی کشور ایفا کند، کشف نرخ ارز به صورت عرضه و تقاضاست و بانک مرکزی با تشکیل این بازار به دنبال این است که قیمت ارز را به جای دلالان و بازارهای هرات، سلیمانیه و … عرضه و تقاضای واقعی در بازار تهران مشخص کند. این موضوعی است که فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز بر آن تاکید و خبر آغاز فعالیت این بازار از هفته جاری را اعلام کرده است. کشف نرخ واقعی چگونه انجام می‌شود؟ اما اینکه چگونه این بازار قرار است سبب کشف نرخ ارز در بازار تهران شود، بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی است که برای خرید و فروش ارز در این بازار انجام گرفته است؛ به طوریکه با باز شدن بازار در هر روز نخستین قیمتی که یک صرافی یا بانک برای فروش دلار خود اعلام می‌کند، قیمت پایه آن روز است و از آن طریق قیمت در بازار تهران کشف می‌شود. یکی از تفاوت‌های مهمی که بازار متشکل ارزی با بازار آزاد در زمینه کشف نرخ دارد، این است که قیمت‌های اعلام شده در بازار و کانال‌های اعلام نرخ ارز، بعضاً واقعی نیست و برای ایجاد التهاب در بازار و افزایش نرخ ارز اعلام می‌شود، اما با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی این امکان وجود ندارد، چراکه فروشنده باید در ازای قیمتی که برای حجم مشخصی از ارز خود در بازار اعلام می‌کند، موجودی در حساب ارزی خود داشته باشد و به محض اعلام این قیمت، ارز اعلام شده در حساب فرد مسدود می‌شود، بنابراین این بازار امکان انجام معاملات غیرواقعی را ندارد. همچنین برای قیمت پایه هر روز محدودیتی در نظر گرفته شده که یک تغییر پنج درصدی نسبت به آخرین نرخ روز گذشته است، به این ترتیب امکان نوسان ناگهانی در قیمت ارز در بازار نیز پایین می‌آید. از سوی دیگر اگر صرافی یا بانکی ارز خود را با قیمت بالایی برای فروش بگذارد، نمی‌تواند التهاب در بازار ایجاد کند، چراکه در این بازار، قیمت‌ها از پایین به بالا در ستون سمت چپ نمایش داده می‌شود و کسی که قیمت بالا اعلام کرده در انتهای لیست قرار می‌گیرد و معاملات از پایین‌ترین قیمت فروش و بالاترین قیمت خرید انجام می‌شود. هرچند ممکن است روش‌هایی برای ایجاد نوسان و التهاب در بازار متشکل ارزی وجود داشته باشد، اما این احتمال تا حد زیادی کم شده و در عین حال بانک مرکزی نیز باید نظارت مستقیم بر این بازار داشته باشد تا از این گونه موارد جلوگیری کند، چراکه تمامی فعالان بازار متشکل ارزی، بانک‌ها و صرافی‌های مجاز بانک مرکزی هستند. به این ترتیب با توجه به شرایط فوق، امکان کشف نرخ در بازار تهران ایجاد می‌شود و در صورت اطلاع‌رسانی درست، این قیمت‌ها جای قیمت‌ها غیرمنطقی در بازار آزاد را خواهد گرفت و ممکن است بتواند دلار را به قیمت واقعی خود در درازمدت نزدیک کند.